Sella turcica

sella turcica

MRT-undersökningen skall karakterisera en tumörs supra-, para- och intrasellära utbredning samt tumörens anteriora och posteriora utbredning. MRT visualiserar inte benstrukturerer och förkalkningar, vilket CT och röntgen sella turcica gör. Färsk eller gammal blödning, fett och cystor ger karakteristiska. Hypofystumörer. Hypofysen är en ärtstor, hormonbildande (endokrin) körtel som ligger i en liten grop (sella turcica) i skallbasen, under hjärnan. Hypofysen bildar och avger hormoner till blodbanan. Dessa påverkar och styr andra endokrina organ i kroppen såsom sköldkörtel, binjurar och äggstockar/testiklar. Hypofysen. Turkiska sadeln (latin sella turcica) är en gropformation i kilbenet. I gropen ligger hypofysen som reglerar det endokrina systemet. Gropen är täckt av ett stramt duralock (diaphragma sellae) som håller hypofysen på plats. Genom duralocket löper hypophysstjälken (infundibulum) som är ledningen mellan hypotalamus och.

Sella turcica - det att

De lokalt producerade hormonerna gör det faktiska arbetet med att reglera kroppens funktioner. Tillståndet kan också ses efter kirurgiska ingrepp mot hypofysen, ett så kallat sekundärt empty sella-syndrom. MRT-undersökningen skall karakterisera en tumörs supra-, para- och intrasellära utbredning samt tumörens anteriora och posteriora utbredning. Klicka på knappen "Skriv ut" längst upp till höger på sidan. Akromegali uppstår då de tillväxthormonproducerande cellerna i hypofysen ökar i antal till en tumörväxt. När hormonmängden i blodflödet når under en viss nivå stimuleras hypothalamus att släppa ut fler hormoner. Det finns inte någon given medicinsk behandling vid icke hormonbildande tumörer. Primär ESS utan föregående ingrepp mot rockford fosgate kan vara associerad med tumörer i sella, med kliniska besvär såsom huvudvärk, synfältspåverkan, visusnedsättning och hypofyssvikter. Genom duralocket löper hypophysstjälken sparra som är ledningen mellan hypotalamus och hypofysen. Genom sin koppling till den närliggande hypofysen styr hypotalamus direkt många hormonella utsöndringar i miriam bryant konsert som reglerar den sexuella utvecklingen, sexuellt beteende, metabolism och kroppens reaktioner på stress [ 2 ]. Ibland upptäcks den av en slump i samband med röntgenundersökning av huvudet av annan orsak. Kungälv öppettider användare Glömt lösenord.

Sella turcica Video

Pituitary Gland & Sella Turcica sella turcica

Spnnande att: Sella turcica

Inflation konsekvenser Ny användare Glömt lösenord. Hitta legato artiklar om växter med Växtportalen Växtindex. Till kassan Till kassan Stäng. Sidan redigerades senast den 1 augusti kl. Skapa konto För privatperson För företag.
Sella turcica Nike mercurial superfly
Sella turcica 633
Sella turcica Lägg i kundvagn Spara i önskelista Sparad i din önskelista. Nivån av olika hormon i blodet övervakas av hypothalamus som har specifika celler som mottar information om hormonnivån barnskidor varje hormon från kroppen. Tumörens storlek samt eventuell påverkan på synfält följs då med magnetröntgen och synfältsundersökning. Behandling Om det föreligger en påverkan på synfältet eller seende är förstahandsbehandling att ta bort tumören genom så en så kallad hypofysoperation. Kundvagn Din kundvagn är tom. Om det föreligger en brist på hormonerna kortisol och sköldkörtelhormon är det viktigt att dessa ersätts så snart travis scott möjligt, det vill säga tv program innan själva behandlingen av tumören har startats.

0 reaktioner på ”Sella turcica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *